Faema E61 espresso machine

Faema E61 espresso machine

Faema E61:De beroemdste espressomachine ter wereld.

Het leven van de E61 begon in 1961 en wordt beschouwd als de eerste moderne espresso machine. Daarmee was het mogelijk om constante druk op de koffie uit te oefenen, in tegenstelling tot de druk van de veren in hendel espresso machines. Het verschil tussen een hendelbrouwgroep en een E61-stijl brouwassemblage werd besproken in een vorige blogpost.

De individuele componenten van een Faema E61 en hoe ze werken.

Terugslagklep, rigenerazioneklep en overdrukklep

Deterugslagklep is het eerste kleplichaam dat het water raakt als het de machine binnenkomt. Het begint allemaal met een montage aan de zijkant van deze klep. Deze pijp leidt naar de andere kant van de machine. Eerst gaat het naar de Faema E61 pompmeter, dan naar de rigenerazione klep. Als u een nieuw waterfilter wilt gebruiken, moet u hier eerst een bepaalde hoeveelheid water spoelen. Als u deze klep opent voordat u het waterfilter begint te spoelen, komt dit water niet in de machine.

In dit klephuis is een T-stuk vastgeschroefd. Eén kant gaat naar de HX in de brouwgroep. De andere kant gaat naar de ketelvulklep. De T-klep en het ventiellichaam zijn eigenlijk controlekleppen. Zo kan het verwarmingswater van de HX niet terugstromen.

De ketel vullen

Het vullen van de ketel met een Faema E61 espresso machine is vrij recht vooruit. De machine vult zich met waterdruk van de waterleiding, niet met de pomp wanneer u de aluminium hendel aan de voorkant van de machine laat zakken. Hierdoor wordt de vulklep geopend. Door de vulklep te openen, ziet u het water stijgen in het zichtglas aan de linkerkant van de machine.

De vulklep zelf is een basisklep. De klep bestaat uit de volgende onderdelen:

De ketel

Tijdens de productiejaren van de Faema E61, zie je een verscheidenheid van boiler types passeren. Allemaal met hun eigen configuraties.

Open stijl koperen ketel

De eerste modellen hadden een open buis systeem. Dit betekent dat de ketel zelf een buis met geflensde randen was. Aan deze randen was er een aparte ketelflens. Eén voor de verwarmingselementzijde en één voor het waterniveau aan de vulzijde.

De ketel werd als volgt van buiten tot binnen gemonteerd:

Voor de enkele groep werd ook een machine geproduceerd die alleen de verwarmingselement zijflens had

De roestvrijstalen modellen

Er zijn 2 roestvrijstalen ketelmodellen voor de Faema E61. Beide ketels zijn volledig van roestvrij staal. De eerste is volledig afgesloten met vaste flenzen. Het andere model heeft een flens aan de kachelzijde.

Het probleem met deze roestvrijstalen ketels is dat ze gevoelig zijn voor corrosie, hoewel roestvrij staal corrosiebestendig is in vele situaties. De combinatie van chloride en de werktemperatuur van een espressomachine is echter niet ideaal. Omdat deze factoren scheuren en putjes kunnen veroorzaken. Voor roestvrijstalen ketels is een goede waterfiltratie de sleutel.

1 zij open koperen ketel

Sommige van de latere modellen van de E61 hadden een koperen ketel aan één kant gesloten en open aan de flenszijde, de zijkant van het verwarmingselement. De montage aan deze flenszijde was als volgt:

Sommige van deze koperen ketels voor de 2-groeps machines hadden een grote HX in het midden voor 2 groepen.

HX-systeem

De Faema E61 was de eerste espressomachine die gebruik maakte van een warmtewisselaar (HX) systeem. Oorspronkelijk met de hendel machines, was dit een dipper systeem. Hoe werkt een HX? Kortom, het water stroomt door de HX op weg naar de brouwerij groep, die wordt verwarmd door het water in de ketel.

Voor de Faema E61 zijn er verschillende HX systemen. De meest voorkomende zijn de diagonale buizen in het midden van de ketel.

Verwarmingselement

Voor alle Faema E61 werd hetzelfde verwarmingselement gebruikt, een flens met 2 boutgaten. Momenteel zijn er nog enkele versies met de volgende specificaties in productie:

Deze verwarmingselementen zijn afgesloten met een PTFE of a vezelspakking.

Drukschakelaar

De Faema E61 gebruikte ook een drukschakelaar, aanvankelijk met kwik gevulde schakelaars. Meer details vindt u in onze andere blog post: (-)

Gezichtsglas

Het zichtglas van de Faema E61 bevindt zich aan de linkerkant van de machine. Het frontpaneel heeft een opening voor een goed zicht op het waterniveau. Het zichtglas is een vrij eenvoudige montage:

  • Gezichtsglashouder;
  • Onder- en bovenbeugel, die met een paar noten is verbonden aan de zichtglasbeugel. Deze hulpstukken zijn niet identiek omdat men een kleine stalen kogel bevat;
  • Gezichtsglasen platte pakkingen. Deze pakkingen zijn bevestigd met een koperen beker. Om gelijke druk aan de hele pakking te geven, is er eenzichtglasveer aan beide zijden geïnstalleerd. En om alles op zijn plaats te houden zijn er 2 fittingen geplaatst over de afdichtingscomponenten;
  • Om het waterpeil van het Faema E61 zichtglas gemakkelijker te kunnen lezen, wordt een witte kap op de achterkant geplaatst.

De buizen van het zichtglas zijn verbonden met een onderste en een bovenste buis aan de linkerkant van de ketel of op de linker ketelflens.

Stoom- en waterkleppen

De Stoom- en waterkleppenvoor de machine bevinden zich aan elke kant van de machine en hun kleppen zijn identiek. Het enige verschil tussen het water en de stoomklep is dat de aansluiting op de ketel een slang heeft die de bodem van de ketel bereikt. De montage op de boiler is slechts een regelmatige montage zodat de perslucht wordt afgevoerd.

Wat maakt het verschil tussen water en stoompijpen? De uiteinden van de buizen. De ene heeft een stoompiek en de andere is geschikt voor water.

Faema E61 brouwgroep

De Faema E61 brouwgroep is tot op de dag van vandaag de meest gebruikte espresso machine brouweenheid. Na verloop van tijd zijn er enkele wijzigingen aangebracht, maar het principe bleef hetzelfde. Het is een handbediende brouwgroep. In de nieuwere versies van de Faema E61 is er ook een elektronisch gecontroleerde brouwerijgroep.

De brouwerijgroep heeft 5 secties, naast het hoofdlichaam, die een belangrijke rol spelen in de werking van de brouwerijgroep:

Sectie Gigleur

Dit deel van de brouwgroep wordt boven de trompet gemonteerd. Bovenop detrompetEen gigleur zit erin. Om te voorkomen dat deze gigleur blokkeren, is er eendraadgaashouder die ook functioneert als een veer gids om degigleur. Dit is meestal altijd verzegeld met een PTFE pakking en tenslotte, de montage is gesloten met een 3/8 noten.

Toptrompet

Dit deel wordt in het brouwlichaam zelf geschroefd. Het bevat de brouwklep montage. Het is samengesteld met een rond, die in de pakkinghouder, de pakking Natuurlijk, en de klepgeleiding. Deze kleppen zijn niet identiek. En de klepgeleiding wordt op zijn plaats gehouden met een compressieveer. De trompet zelf is aan de onderkant verzegeld met eenO-ring en aan de top met eenEen pakking.

Groepscollector

De groep verzamelaar is vastgeschroefd in de bodem van de brouwgroep lichaam. De klep gids montage is bijna identiek aan de top trompet maar heeft eenvierkant in plaats van een ronde staaf en deklepgeleiding is iets langer dan die van de top trompet. Deze klep gids wordt ook op zijn plaats gehouden met eenlente. Merk op dat dit een grotere veer is dan die aan de top trompet. Om de groep verzamelaar te verzegelen, eenAfdichting wordt gebruikt.

Afvoerklep

De afvoerklep wordt gebruikt om het afvalwater af te voeren. Dit is een identieke klepgeleiding. Maar het heeft geen schacht en deklepgeleiding zelf is veel korter. Deze klep wordt ook vastgehouden door eenlente. Onder het voorjaar is er echter een speciale afvoerkleppenaerator dat het afvalwater doorlaat.

De hendelmontage

De hendelmontage kan als geheel in de zijkant van de brouwgroep worden geschroefd. De belangrijkste component is de messing cam. Dit deel steekt door de chroom nokken houder. In deze houder zijn2 platte zegels om de schacht af te sluiten. Om uniforme druk uit te oefenen op de zegels, is er eenkoperen mouw die door de cam veer, die door de eindnoot. Aan het einde van de messing camera, is er een kleinehendel die de volledige brouwgroep exploiteert.

Hoe werkt de Faema E61 brouwgroep?

De brouwgroep is verbonden met 2 tubes, de bovenste en onderste buis, met de HX. De bovenbuis komt van de top van de HX en levert het warme water aan de brouwgroep. Het brouwlichaam is een blok verchroomd messing. Dit enorme blok moet worden opgewarmd met het water van de HX. Wanneer het water is afgekoeld, stroomt het door de onderste buis terug naar de bodem van de HX. Het voordeel van een grote massa is dat de temperatuur relatief stabiel is.

Voordat u wilt beginnen om koffie te maken moet u wachten tot de brouwerij groep is opgewarmd. Anders daalt de watertemperatuur omdat het veel energie verliest aan het messing, dat nog niet is verwarmd tot bedrijfstemperatuur.

Het proces van brouwen

Als je de hendel optilt en op volle afstand zet (i.e., de pomp niet activeren), zal de pre-infusie starten. Dat is, gebaseerd op de druk in de HX, het water stroomt langzaam door de brouwerij groep in de koffie.

Klepposities

Wanneer de hendel volledig open staat, is de nokkendoek in het midden van de groep gedraaid. Omdat de camera symmetrisch is, duwt hij de bovenste klep open. En het sluit de onderste klep automatisch, omdat het wordt geduwd door de veer in de onderste klep te sluiten. Als de hendel weer gesloten is, sluit de bovenklep. De bodemklep wordt geopend en de uitlaatklep wordt ook geopend.

De stroom van het water

Als u het brouwproces wilt starten, hef dan de hendel naar het maximumpunt. Op dit moment begint de pomp te lopen. Het water komt het bovenste trompetgebied binnen via de bovenste buis. Het water stroomt door gaten in de top van de trompet naar de gigleur kamer. Vanuit de gigleurkamer stroomt het door de gigleur zelf. Van daaruit stroomt het water naar de binnenkant van de trompet en naar het douchescherm.

Wanneer de hendel Wordt verlaagd, het resterende water stroomt naar de groep verzamelaar en naar de afvoerklep, en dan wordt genomen uit de brouwgroep.


Het principe van de E61 brouwerijgroep of afgeleide daarvan wordt gebruikt door verschillende merken zoals: Vibiemme, Rocket, ECM Heildeberg, La Pavoni, Wega, San Remo, Grimac en meer merken.